Meni: Vsi okusi Lendave

 

Mnoge množične prireditve povezane s kulinariko so bile letos izvedene v močno okrnjeni obliki, zato se je Občina Lendava odločila, da na temo gastronomije in prehranske kulture izda posebno publikacijo, ki ima na "Meniju Vse okuse Lendave".

Bogata in pestra dediščina, ki določa prehransko kulturo Lendave, je odprla mnoga in večplastna področlja, ki se navezujejo na prehrano in so močno povezana z geografskimi in podnebnimi danostmi, obredi, praznovanji, običaji, tako delovnimi kot prazničnimi, pomembni pa so tudi načini pridelave in predelave hrane, njen sociološki, zdravstveni in turistični pomen.  

V letu 2021 bo Slovenija nosilka častitljivega naziva Gastronomska regija Evrope, kar je nemala zasluga vodilnega strokovnjaka na področju gastonomije, dr. Janeza Bogataja, ki ga v publikaciji Vsi okusi Lendave gostimo z uvodnikom, svoje dragocene prispevke pa so z nami delili tudi dr. Peter Raspor, strokovnjak na področju varnosti živil,  dr. Bojan Zadravec, poznavalec judovske kulture in avtor knjige Za mizo s prekmusrkimi židi, Matej Fišer, avtor knjige Tradicionalna prekmurska kuharica: od förtuja do olstika, avtorska dvojica etnologov, Márija in Zoltán Kepe in ter drugi avtorji, ki so v svojih strokovnih, zanimivih in hkrati navdijuhočih besedilih orisali prehransko kulturo iz najrazličnejših stališč, predvsem pa dali nekaj smernic, ki naj nas opogumijo v smelih, inovativnih in odprtih pristopih pri obujanju in spoštovanju prehranske dediščine našega kraja.

Gostilne so zgodbe Mesta

Pomemben del gastromske zgodbe vsakega kraja so tudi gostilne, kjer hrana in druženje dobita prav poseben pomen. Lendava skriva številne zanimive anekdote in zavidljive družinske zgodbe, ki so jih avtorji orisali v portretnih zgodbah, z nekaj arhivskega gradiva in okruškov spominov lendavčanov pa smo pokukali tudi v že pozabljene zgodbe nekaterih mestnih gostiln.

Publikacijo lahko prelistate na tej povezavi.

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava