Domačnost

Izbor št. 1 in priporočilo, kaj pri nas okusiti, je vsekakor ena najbolj prepoznavnih jedi – bograč, ki ga ponuja skoraj vsaka gostilna v Lendavi. Poleg tega pa se naši kulinarični mojstri ponašajo s ponudbo jedi, ki vas bodo popeljali v svet okusov tradicije, mešanja vplivov kuhinj in zanimivih zgodb. Predstavljamo vam kulinarične adute, ki jih poleg bograča enostavno morate poizkusiti ob obisku Lendave!

------

Gostilna Kančal, Glavna ulica 41, 9220 Lendava, +386 (0)2 575 11 37, gostilna.kancal@gmail.com

  • Domači goveji golaž z žličniki ali polento – kot so ga postregli nekoč!

V gostilni s stoletno tradicijo vam bodo po »indašnje« postregli pristen domači goveji golaž. Navdihnjen po receptu babice, s pridihom madžarske kuhinje, od koder jed tudi izvira.  

------

Gostilna Lovski dom, Lendavske Gorice 238A, 9220 Lendava, +386 (0)2 575 14 50, to.ni.gibanica@gmail.com

  • Pečenka, dödöli
  • Razgibanica

------

Hiša vina Cuk, Lendavske Gorice 217, 9220 Lendava, +386 (0)31 467 990, info@hvc.si, www.hisa-vina-cuk.si

------

Izletniška kmetija Hadik, Lendavske Gorice 144, 9220 Lendava, +386 (0)31 503 536, kmetijahadik@gmail.com

  • Hadikov narezek in gibanica – po legendi iz turških časov!

Ste že slišali za junaka in vojščaka Mihaela Hadika, ki je Lendavo branil pred Turki? Moči naj bi si nabiral predvsem v domačih in pristnih jedeh, kot so: meso iz tünke, suha šunka, ocvirkov namaz, zaseka, salo, suhe salame, postreženo z zelenjavo. Za sladico pa krepka gibanica!

------

Gostilna in pizzerija Malibu, Kapca, Glavna ulica 15, 9220 Lendava, +386 (0)2 578 12 75, zvezda.malibu@gmail.com

  • Prekmurski meč - ko zadiši po žaru!

Priljubljena jed, ki jo v gostilni pripravljajo na žaru: nabodalo, sestavljeno iz piščančjega, puranjega, svinjskega, govejega mesa, s prekajeno slanino in sirom na žaru s popečeno lokalno zelenjavo.

------

Pizzerija Popaj, Kolodvorska ulica 3c, 9220 Lendava, +386 (0)2 578 98 26, mirjana@rmk.si, www.pizzeria-popaj.si

  • Zrezek "Magok" s popečenimi dödöli – tradicionalno, v novi preobleki!
    Dödoli, ki jih ne enačimo s krompirjevimi žganci, so stara prekmurska jed, v popečeni različici pa nekoliko modernejša. Ko dodamo še piščančji zrezek s tahinijem in popečenimi semeni, ter čebulo in papriko, je kosilo gotovo! *magok – madžarski izraz za semena

-----

Kavarna Art, Trg Györgya Zale 1 9220 Lendava, +386 (0)2 577 60 28, +386 (0)31 564 022, vino.kelenc@gmail.com

  • Prekmurska gibanica – najboljša še topla!

Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične dobrote. Ime je sicer dobila po svojih gübah oziroma plasteh: makovo, skutno, orehovo in jabolčno nadstropje dopolnjujejo še testo, smetanov legir ter maščobni preliv.

------

Vinotoč Kolar, Čentiba, Glavna ulica 151, 9220 Lendava, +386 (0)51 322 169 vinotoc.kolar@gmail.com

  • Kolarjev domači narezek in krapec - odlična izbira tudi za družbe!

Pladenj mesnin mojstra Kolarja so sestavljene iz samih domačih dobrot: prekajena rebra, tunka, tlačenka, suhe salame, ocvirkov namaz, zaseka. Krapec za posladek je pogača za vse generacije in priložnosti. Riževa ali prosena različica, s skutnim in orehovim nadevom.

------

Wanderlust, Leon Jaklovič Hostej, s.p. – kulinarična hiška pri stolpu Vinarium

  • Langaš - nekoliko masten, a slasten!

»Fast food« prekmurske ravnice, brez katerega ne mine nobena veselica, praznovanje ali dogodek. Ocvrto krompirjevo testo ali testo iz jogurta se navadno postreže s česnom, kislo smetano in naribanim sirom, sodobnejše variacije langaša pa so tudi z bučnimi semeni ali s tünko.

------

Mesnine Somi - kulinarična hiška pri stolpu Vinarium

Gornji Lakoš, Glavna ulica 62, SI-9220 Lendava, +386 (0)31 821 261, somi.mira@gmail.comwww.mesnine-somi.si

  • Obložen kruh s tünko - zaklad iz domače shrambe!

Meso iz tünke izvira iz poimenovanje posode, v kateri so nekoč kmetje meso zlagali oziroma potapljali v zaseko ter na tak način konzervirali meso. Zraven ponudimo še domač kruh iz krušne peči, zaseko, kumare in čebulo.

-----

KŰRTÖS, SILVIJA FERENCEK, s.p. - kulinarična hiška pri stolpu Vinarium

  • Kurtoš kolač ali votli kolač – atrakcija med sladicami!

Kulinarična atrakcija, katere vonj je mamljiv, ljudje pa so nanjo pripravljeni čakati dolgo v vrsti. Sladica izvira iz Transilvanije in je iz vzhajanega testa, med peko jo karamelizirajo in nato dodajo še različne posipe: cimet, oreh, lešnik, kakav, kokos…

Kulinarična tradicija

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava