NOVICE

Meni: vsi okusi Lendave

Podoba Lendave je neločljivo povezana z zelenimi griči v ozadju, pomemben del identitete prebivalcev mesta pa sta vino in vinska kultura. Vsakdan Lendavčanov je od nekdaj prežet z vinogradništvom. Za mnoge je bil to način preživetja, pomenljiv dodatni dohodek v družinsko blagajno, hobi ali celo poklic. 9-kilometrski pas od Dolge vasi do Pinc je skoraj v celoti zasajen z vinsko trto ter posejan s številnimi zidanicami, nekdanjimi viničarijami, katerih število je naraslo predvsem po letu 1950, danes pa so mnoge spremenjene v stanovanjske ali počitniške hiše. Takó območje sodi med najgosteje poseljene vinogradniške pokrajine.

Tokratno številko Menija smo posvetili pretežno vinski kulturi in razmislekom o njej, saj letos obeležujemo 130. obletnico ustanovitve Društva za zaščito pred filoksero in peronosporo, ki je imelo pomembno vlogo pri modernizaciji vinogradništva v naših krajih. K sistematičnim in celovitim spremembam, ki bi lendavska vina in lendavske vinarje naredile zanimive in prepoznavne tudi onkraj ozkih okvirov, moramo pristopiti tudi danes.

Martinovo, ob katerem izhaja tretja številka publikacije Meni, je od nekdaj bil praznik hvaležnosti do vsega, kar nam je v danem letu podarila narava. V zadnjih letih pomen darov narave nezadržno raste v vsakem od nas in teh darov imamo v Lendavi veliko.  

Nova številk Menija je na voljo v kulturnih ustanovah, kavarnah in restavracijah v mestu, lahko pa jo prelistate v elektronski obliki na povezavi.

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava